Bildkvalitet och regler vid Drönarfotografi

Bildkvalitén hos drönare blir bättre och bättre. Ikväll testade vi stillbilder i dåliga ljusförhållanden (som krävde största bländaröppning och förhöjt ISO-tal) – detta för att göra det hela svårare för drönarens kamera. Denna bloggbild är förminskad till 14% av full upplösning men håller ändå en godkänd kvalitet för webben. I dagsljus och med 100 % upplösning (sju gånger så stor bildyta) blir detaljrikedomen och kontrasten såklart mycket högre – alltså en bildkvalitet som t.o.m. duger till printar över hela uppslag i magasin. Äntligen en bildkvalitet värd att använda för stillbilder och man slipper att hyra in en pilot med flygplan och åka med upp i luften! Video i 4K är dessutom långt högre upplösning än vad TV klarar att sända.

Bilden är tagen med oss i grustaget (man anar firmabilen mitt i bild) på 120 m höjd (maximal tillåten höjd) i skymningen strax före kl 21. Raktecknade kanter såklart utan nämnvärd distorsion, till skillnad från en flygande GoPro med rundade bilder och böjd horisont.

Från den 1 augusti tror kanske någon att det bara att tuta och köra – t.o.m. inom yrkesmässig verksamhet. Men så är det knappast och som kund bör man förlita sig på att fotografen har nödvändigt tillstånd för sin verksamhet och kan betala eventuella skador som uppkommer om exempelvis drönaren mister kontakten och störtar. För yrkesmässig fotografi krävs:

  1. Tillstånd från Transportstyrelsen för yrkesverksamhet inom utvald UAS-kategori för drönare i specifik storleksklass (baserad på drönarens vikt och maximal rörelseenergi). Efter godkännande får man ett registreringsnummer.
  2. Med erhållet registreringsnummer måste dessutom ha tecknat en flygansvarsförsäkring för skada mot tredje man och annan egendom. Mot uppvisande av denna försäkring får man till sist ett tillstånd i sin hand från Transportstyrelsen.
  3. Inom många områden (se LFV:s drönarkarta) krävs dessutom kontakt med flygledartorn på närliggande flygplats.

 

2 kommentarer
Skriv en kommentar

Din email kommer inte att publiceras eller delas. Fält som måste fyllas i markeras med *