Örnen har landat – för gott – p.g.a. blyförgiftning

Tyvärr hittade jag (eller rättare sagt Mårran i bakgrunden nedan) en avliden havsörn (hane) med utsträckta vingar i en bäck i S:t Anna under mars. Diagnosen från veterinär-medicinska blev som väntat blyförgiftning och utlåtandet kom idag (läs 26 april). Vid höga halter av bly (hos denna uppmätt örn i lever och njure) tappar örnar flygförmågan och svälter sedan ihjäl. Denna örn hittades utmärglad helt utan fettreserver (3,8 kg) och detta förstärker misstanken om att det är just bly är boven till hans död.

Blyförgiftning efter att ha ätit “vilt skadeskjutet med bly” eller slaktrester innehållande bly är tyvärr den vanligaste orsaken till havsörnarnas alltför tidiga död. Skjutna och lämnade skarvar kan därmed leda till flera örnars död. Det sägs att ett enda svalt blyhagel räcker för att på sikt ta livet av en örn. I Danmark och Nederländerna finns ett totalt förbud mot ammunition av bly. Den svenska regeringen avvaktar Europeiska kemikaliemyndighetens utredning om begränsningar av blyammunition.

Efter att ha kikat på ringmärkningen kunde jag se att jag och Josefine har tagit bilder på honom över den tjocka isen vintern 2012-2013:

Han kläcktes i Västerviks-trakten och blev (bara) 22 år gammal – detta enligt från Naturhistoriska Museet.

Vi vet vilket revir som han häckade inom och tack o lov har redan nu ett nytt havsörnspar hittat dit. Hans näst senaste bo rasade för några år sedan (efter att den bärande grenen brast) men ett nytt bo byggdes i en annan tall. Mimmi gillade det gamla boets grenar:

2 kommentarer
Skriv en kommentar

Din email kommer inte att publiceras eller delas. Fält som måste fyllas i markeras med *

  • GunnarVad tråkigt, men samtidigt vilken otroligt vacker bild ni tagit, otroligt vacker!SvaraStäng

  • KristoferTråkigt så klart med örnen men samtidigt intressant att ni kunde spåra den vis ringmärkningen.SvaraStäng