Rekordlaxar till rekordpris?

Jag har länge drömt om laxfiske i Åröyelven – delvis efter att ha läst detta i en norsk tidskrift om inofficiellt världsrekord för lax fångad med fluga:

”I 1895 landet Wilfred Kennedyen laks på 34,1 kilo på en Dusty Miller-flue i Årøyelva. På neste plass kommer legendariske Nicholas Denissoff med sin laks på 32,5 kilo, også tatt på en Dusty Miller i Årøyelva i 1923.”

Förra sommaren besökte jag den 1200 m korta fiskbara sträckan av Åröyälven, mellan Sognefjorden och Helvetesfossen. Där träffade jag ett par fransmän som sommartid levt vid älven med spö i handen genom att arrendera rätten till fisket (pris enligt nedan). Den äldre herren har fiskat i älven sedan barnsben (sent 1930-tal) och berättade om rekordlaxen som gäckat honom. Han själv hade fångat en lax à 18.5 kg på fluga och en à 25 kg på räka i denna älv – dock ej de senaste åren:

Bilden tagen med Canon 17 mm f/4 L tiltat neråt

Nu har jag dessutom hittat priset för fiskekort i älven:

200 000 NOK + moms per vecka för max fyra spön inklusive boende. Med andra ord 80 000 SEK per vecka. Alla veckor fullbokade denna sommar. Jag tror jag får lägga drömmarna på hyllan…

De omtalade kastbryggorna – kallade ”suckarnas broar” efter alla tappade laxar – löper genom den vitskummande oerhört strida älven med kort och grov lax:

Bilden tagen med Canon TS-E 90 mm f/2.8 tiltat uppåt

// ph

0 kommentarer
Skriv en kommentar

Din email kommer inte att publiceras eller delas. Fält som måste fyllas i markeras med *