Byte av bildbyrå

Jag pratade med Per Friske idag – duktig fotograf från Pic-Agency. Varje gång man pratar med Per känner man att man gör det alltför sällan – en riktigt trevlig kille från Sveriges saltare sida.

Han hade missat att jag byter byrå under mars-april men fått höra det häromdagen genom ett par kollegor. Någon trodde kanske att det var arvodet som var anledningen. Jag kände därför att jag måste skriva några rader om bytet. Speciellt då jag trivts så bra hos Pic-Agency.

Historik:

För ett par år sedan fick jag chansen att ersätta Emanuel Winblad som var fotograf åt Pic-Agency på Idrottsparken i Norrköping. Manne som han kallas hade fullt upp med andra jobb och studier vid Linköpings Universitet i Norrköping. Han tipsade mig eftersom jag var hans fotointresserade lärare. En snäll och duktig elev Manne, som kom med annat än röda äpplen. Sportfotografin grep tag i mig på allvar och – jag satt fast. Flitigt studerade jag Scanpix’ Stefan Jerrewång och de andra drivna fotograferna noggrant under matcherna. Den undrade nog vad det var för en märklig frilansare som dök upp med knäskydd och långa gluggar, kravlande längs linjerna.

Bilden tagen med Canon EF 35 mm f/1.4 L

Före fotbollen drog igång fick jag plåta mig varm med en hockeymatch genom Pic-Agency. Att redigera, tagga och skicka under matchen var nytt. Vita Hästen mötte Troja Ljungby och det var lite tight med tiden för redigeringen.

Det blev verkligen apskit, som presskollegan Mikael Grip på Löpning för alla och Norrköpings Tidningar brukar säga. Varför är bilderna gula, undrade redaktionen nere i Småland. När jag flyttade datorn bort från lysrören såg jag eländet med egna ögon. Vilken mardrömsstart hos Pic-Agency och bilderna var ”färdiga” först framåt 22:30.

Jag roade mig med att kika på dessa bilder ikväll och får kalla kårar av att se dem – både gällande vitbalans, många motivval och en del beskärning. Skärpan var i alla fall bra. Här en av de gula samt en annan från just Himmelstalundshallen:

Bilden tagen med Canon EF 24 mm f/1.4 L II

Bilden tagen med Canon EF 8-15 mm f/4 L Fisheye

Två år har gått och mot – ersättning enligt riktlinjer från Bildleveratörernas Förening – har jag nu sålt 100-200 sportbilder genom Pic-Agency. Främst till Aftonbladet och Expressen. Bra ersättning tycker jag för en nybliven sportfotograf och byrån behåller bara en låg andel av priset. Ingen kan klaga på ersättningen per bild utan det är nog byråns avtal med Hockeyligan som väckt mest diskussioner.

Ägarna Henrik Johansson och Håkan Andersson samt fotografen Sami Grahn anar inte vilken stor hjälp de ha varit för mig under dessa två år.

Bemötandet hos Pic har verkligen varit toppen. Håkan tog in mig med sitt stort småländska hjärta. Han trodde verkligen på mig under första säsongen med allsvensk fotboll. Henrik har sedan peppat mig regelbundet och kontakten har blivit mycket tät och givande. Snacka om värdefull coachning. Vi har nog pratat varje vecka sedan starten – både om bilderna och vad kunderna kan tänkas önska.

Bilden tagen med Canon EF 400 mm f/2.8 L IS

Varför byter jag då byrå? Det låter ju korkat… Riktigt ruttet med tanke på hur de utvecklat mig…

Anledningen är enkel. Den konkurrerande byrån har erbjudit sådant som Pic ännu så länge inte har med i sin verksamhet. Sådan är marknaden – tuff. Lite utav ”an offer you can’t refuse…” Men jag tror inte att jag hade fått vakna med ett hästhuvud i sängen om jag tackat nej. Det är inte Niklas’ stil vad jag vet – Bildbyrå-Niklas som ni förstår.

Det handlar dels om om att tidvis jobba som anställd fotograf med månadslön. Det handlar också om att göra andra jobb utöver sport – t.ex. reportage åt olika magasin och att få ta vanliga nyhetsbilder. Jobb åt magasin och företag är de som det senaste året gett mig lugna, nyttiga och kreativa avbrott i den annars snabba men spännande sportfotografin.  Dessutom ekonomisk stadga åt Runpix som min frilansfirma heter.

Det handlar alltså om något annat än ersättningen per frilansbild, som troligen är lika hos de olika byråerna…

Sammanfattningsvis vill jag ge ett stort tack till Pic-Agency som gjort mig till sportfotograf. Med dem tog jag mitt första stora steg som frilansfotograf.

Mitt andra stora steg hjälpte mig mentor Jonas Lindkvist att ta – se tidigare blogginlägg. Genom detta viktiga steg fick Jonas mig att tro att något utöver frilansandet fanns inom räckhåll.

Nu tar jag förhoppningsvis det tredje steget med en byrå som anser sig våga skicka mig på alla möjliga typer av uppdrag och med tiden även utomlands. Drömmar finns och kanske kan de bli verklighet. Bilderna jag levererar blir avgörande.

Bilden tagen med Canon EF 400 mm f/2.8 L IS

// ph

7 kommentarer
Skriv en kommentar

Din email kommer inte att publiceras eller delas. Fält som måste fyllas i markeras med *

 • Niklas JohanssonOj det där låter som en drömsaga som bara blir bättre och bättre. Nu känner jag inte dig mer än genom dina bilder och sidor på nätet där jag tittar på dina bilder. Jag kan förstå att de vill ha dig på Bildbyrån utifrån de foton du tar. Jag fattar också att det är mycket jobb och slit bakom dem så jag säger grattis till att dina drömmar och framtida jobbplaner som verkar vara på väg att slå in.

  Lycka til på nya byrån 🙂

  /NiklasSvaraStäng

 • Peter HolgerssonTack Niklas! Frilansande kryddat med annat – det känns som etförnuftigt val just nu.SvaraStäng

 • Sami GrahnTack för den här alldeles för korta perioden som kollegor på samma byrå, men vem vet när våra vägar kanske möts igen. Du har definitivt utvecklats under den här tiden, och jag tror verkligen att dina drömmar kan förverkligas. Det har de delvis redan gjort. Jag önskar dig all lycka i ditt tredje steg – avstampet in i framtiden.SvaraStäng

 • Peter HolgerssonTack själv Sami för din hjälp!SvaraStäng

 • Skärgårdsbilder från Oskarshamn– Grattis Peter.
  – Du kommer att platsa bra tillsammans
  med Bildbyråns duktiga fotografer.
  – Lycka till !!!SvaraStäng