Fjällgårdar vid Undredal

Vid byn Undredal, som fick vägförbindelse 1985, ligger ett antal fjällgårdar spektakulärt placerade på klipphyllor. I bilderna nedan anar man gårdarna Stigen och och Nedbergo. Dessa gårdar var helt isolerade under vinterperioden med snö och is då det gällde att ha djur att slakta, salt att lagra köttet med, torkad fisk från fjorden samt mjöl och potatis till nästa sommar. Man bad också till högre makter att snöskred ej skulle dra gården ner i fjorden.

Gården Stigen – och särskilt den dramatiska stensatta vägen upp till gården – bevaras av hembygdsföreningen och man når dit med kanot + brant promenad/klättring upp från bryggan nedanför stupet. Damen i hamncaféet i Undredal berättade att hon varit där ”en gång men aldrig mer” – det var för otäckt.

Färd på egen risk genom 5 km nysprängd tunnel:
Då jag 1986 besökte Undredal – som en av de absolut första bilburna turisterna – pratade jag med en man i 80-årsåldern som växt upp på Nedbergo. Han berättade om hur raskt han klättrade från fjorden upp till gården – nödvändig klättring så fort varor skulle bytas eller kyrkan skulle besökas. Efter vårt samtal gick han runt sjöboden nedan och hög ved med en arm; antagligen fungerade bara hans ena arm efter en stroke. Små problem för en man som växt upp på en klipphylla isolerad vintertid.

Undredal med gården Stigen i bakgrunden vid pilen:

Bilden tagen med Canon TS-E 17 mm f/4 L shiftat uppåt

Bilden tagen med Canon TS-E 90 mm f/2.8 tiltat åt höger

Nedbergo på hyllan ovanför Aurlandsfjorden:

Bilden tagen med Canon TS-E 90 mm f/2.8 tiltat neråt


// ph

0 kommentarer
Skriv en kommentar

Din email kommer inte att publiceras eller delas. Fält som måste fyllas i markeras med *