Invigning av CNEMA

Idag var det dags att leverera en DVD med utvalda högupplösta bilder från invigningen av CNEMA i början av hösten – CNEMA har tidigare fått färska invigningsbilder till sin hemsida. Vi talar om den nya biografen som ligger vägg i vägg med Visualiseringscenter C som sedan ett par år har öppen verksamhet hand i hand med forskningen vid LiTH och LiU Norrköping. Forskning en trappa upp, studenter på andra sidan Motala Ström och biografer, utställningar och restaurang i markplanet. Här följer några bilder från invigningshelgen – både lyckade och misslyckade bilder med tillhörande kommentarer denna gång:

Invigning av CNEMA, bilden tagen med Canon EF 14 mm f/2.8 L II, bländare f/5.0

Som synes borde jag ha backat någon meter och valt Canon EF 24 mm f/1.4 L II istället för Canon EF 14 mm f/2.8 L II som förvrängde damens kranium likt Hydrocefalus…

Efteråt kikade jag på ett antal avsnitt av ”Visst nappar det” på SVT-play. Särskilt kul var avsnittet om öring på Gotland – båda havsöring som lekte i kalkbäckarna och stationär öring.

Invigning av CNEMA, bilden tagen med Canon EF 14 mm f/2.8 L II, bländare f/5.0

Som synes borde jag också vid detta tillfälle ha backat någon meter och valt Canon EF 24 mm f/1.4 L II istället för Canon EF 14 mm f/2.8 L II som gav Micke groteskt stora händer…

CNEMA:s Johan Carlsson, bilden tagen med Canon EF 85 mm f/1.2 L II, bländare f/2.0

Johan Carlsson ses kanske som CNEMAS grundare och Anders Ynnerman som C:s grundare.

Kommunalråd Lars Stjernkvist och professor Anders Ynnerman, bilden tagen med Canon EF 14 mm f/2.8 L II, bländare f/5.0

Här funkade brännvidden 14 mm riktigt bra, utan närbelägna kranier i hörnen av bilden.

Professor Anders Ynnerman invigningstalar, bilden tagen med Canon EF 14 mm f/2.8 L II, bländare f/5.0

Jag funderade en sekund på att välja Canon EF 15 mm f/2.8 fisheye som ger ännu vidare bildvinkel men då hade alla linjer parallellt med kanterna blivit krökta och det hade sett ut som att vi var i C:s kupolbiograf. Det ännu skarpare men manuella Canon TS-E 17 mm f/4 hade gått bra (raktecknande precis som Canon EF 14 mm f/2.8 L II) men det låg i bilen under denna tagning.

CNEMA och Visualiseringscenter C, bilden tagen mad Canon TS-E 17 mm shifta uppåt, f/4 L, bländare f/8

Eftersom att bilden tagits snett uppåt fick jag ”shifta” (= parallellförskjuta) objektivet några millimeter uppåt i förhållande till huset så att inte byggnaderna skulle se att att luta i förhållande till varandra – därav Canons tilt-shift 17 mm istället för ett vanligt fast objektiv med brännvidden 14 mm eller 24 mm.

Avkopplande LiTH-forskare, bilden tagen med Canon EF 35 mm f/1.4 L, bländare f/2.0

Precis som i ”Nattliv” gillar jag att använda Canon Ef 35 mm f/1.4 L till svartvita dokumentärbilder – särskilt med stora bländare och mystisk bakgrund.

Underhållning, bilden tagen med Canon EF 135 mm f/2.0 L, bländare f/2.2

Fokus på ögonen och trolla bort störande bakgrund med hjälp av bländare f/2.2 – Canon EF 135 mm f/2.0 L är nog ett av de mest prisvärda L-objektiven som Canon har tillverkat.

”Pulp ficktion” = dagens burgare, bilden tagen mad Canon EF 135 mm f/2.0 L, bländare f/2.2

Inte varje dag man plåtar mat med 135:an – tack o lov hann burgaren inte att svalna. Hela menyn var inspirerad av filmtitlar.

Underhållning, bilden tagen med Canon EF 135 mm f/2.0 L, bländare f/2.0

Uppträdande med scener hämtade från olika filmer, med tillhörande musik förstås – här från filmen Kill Bill del 1.

Underhållning, bilden tagen med Canon EF 135 mm f/2.0 L, bländare f/2.0

Gudfadern del 1 och ni kanske minns vad som händer?

Underhållning, bilden tagen med Canon EF 50 mm f/1.2 L, bländare f/2.2

Spännande med brinnande stuntman från Åby Foto och allt gick bra. Notera att bländare f/2.2 inte ger så extremt kort skärpedjup (som man skulle kunna tro) på detta avstånd med brännvidd 50 mm.

Underhållning, bilden tagen med Canon EF 35 mm f/1.4 L, bländare f/1.6

Bländare f/1.6 använder man inte varje dag. Men det var extremt mörkt och jag chansade på att få till en bild varpå jag överexponerade flera steg för att göra regissören synlig i mörkret. Lite brusigt blir det förstås när man tänjer på gränserna och vägrar använda blixt (som hade gett en blek regissör jämfört med bakgrunden). Men kul att testa.

CNEMA och Visualiseringscenter C, bilden tagen mad Canon TS-E 17 mm f/4 L, bländare f/8

Notera hur flygplanet hinner en bit medan bilden tas. Visst ligger C och LiU Norrköping vackert i det gamla industrilandskapet! Just nu byggs en gångbro för gående mellan Li:s Kåkenhus och C så att studenter, lärare och forskare lätt ska kunna röra sig mellan lokalerna utan att simma eller gå via Bergsbron och Kungsgatan.

Touch-skärm på Visualiseringscenter C, bilden tagen med Canon EF 14 mm f/2.8 L II, bländare f/5.6

En till vettig bild (tack o lov) med brännvidden 14 mm, utan att jag vanställt någons kranium eller händer genom att placera dem i bildens hörn…

Filmvisning i Visualiseringscenter C, bilden tagen med Canon EF 15 mm f/2.8 fisheye, bländare f/3.5

I ”domen” (kupolbiografen) fungerade Canon EF 15 mm f/2.8 fisheye utmärkt eftersom att räta linjer mer eller mindre saknas, tack vare den välvda duken som filmen projiceras på. Fisheye kröker som bekant räta linjer som ligger parallellt med bildens kanter.

Föredrag varvas med kortfilmer, bilden tagen med Canon EF 200 m f/1.8 L, bländare f/2.2

Ovanlig användning av rariteten Canon EF 200 m f/1.8 L som numera är svår att hitta på begagnatmarknaden – i alla fall fina exemplar till rimligt pris…

Ytterligare bilder från invigningen kan ses i kundsidorna via Runpix’ hemsida.

// ph

0 kommentarer
Skriv en kommentar

Din email kommer inte att publiceras eller delas. Fält som måste fyllas i markeras med *