Blodapelsin-GT

Ett tips i juletider…

En klassisk GT (gin & tonic) är kanske en typisk sommardrink, men med rätt ingredienser blir den en helt underbar december-drink. I juletider behövs en frisk, läskande, en gnutta bitter drink som motvikt till alla flottiga animaliska proteiner! Ja jag tycker verkligen det.

Den skall inte ha sommarens nyanser av lime eller citron – däremot av apelsin och allra helst av blodapelsin. Och juletider är ju blodapelsintider! Man har väntat ända sedan sommaren och äntligen hittar man dem i fruktdisken hos närliggande matbutiker, vanligen inslagna i ett dekorativt silkespapper!

Bilden tagen med canon EF 200 mm f/1.8 L

Ingredienser:

  • Tanqueray Flor de Sevilla – ett bra gin svagt tonat med smak av apelsin och apelsin-zest (tyvärr ej lagerförd av Systembolaget men kan beställas hem till dörren via Internet).
  • En stor fin isbit med aningen smält yta – helst en sfärisk.
  • Färsk blodapelsin – både friskt doftande tunn zest, en tunn blodröd skiva fruktkött utan skal samt lite pressad och silad saft.
  • Blend av två tonics:
    • Standard-tonicen Fever-Tree Tonic Water för den bästa smakkombinationen med just Tanqueray Flor de Sevilla.
    • Ekobryggeriets Nordic Tonic Bitter från just Norrköping (eller Ekobryggeriets Nordic Tonic Extra Bitter) för att ge en lite bitter motvikt till blodapelsinens sötma och att städa gommen från animaliska proteiner och fetter.
  • Passande glas – gärna av typen ”Riedel Vinum XL Ekfatslagrad Chardonnay” (ett stort runt glas med vid mynning) eller ”Vinum XL Pinot Noir” (ett stort runt glas med rak mynning). Dessa båda glas är egentligen extra stora druvspecifika vinglas men har liknande form som typiska GT-glas. Dock har de klart tunnare väggar än de flesta vilket är positivt för både det visuella intrycket och glasets temperaturpåverkan. Riedel har i.o.f.s egna GT-glas med tunt glas och formen av just Pinot Noir-glasens kupa men dessa saknar tyvärr stjälk och passar kanske bäst på en serveringsbricka i trädgården. Nu sitter vi inomhus och myser bland handstöpta stearinljus – därför vill vi ha glas med stjälk och därmed slipper man att sätta fingeravtryck på kupan

Bilden tagen med canon EF 200 mm f/1.8 L

Så här kan man göra:

  • Låt den stora runda isbiten långsamt tina en aning, så att den blir vacker och inte spricker vid första kontakten med mindre svala vätskor. Lägg isbiten utan smältvatten i ett stort passande glas.
  • Häll försiktigt 6 cl Tanqueray Flor de Sevilla i glaset och låten isen kyla ner spriten ytterligare.
  • Tillför någon centiliter pressad blodapelsinsaft – sila helst så att drinken bibehåller sin klarhet:

Bilden tagen med canon EF 100 mm f/2.8 L IS Macro

  • Hyvla en tunn zest av blodapelsinskal och häng den ner i kupan från glasets kant.
  • Tag en liten bit zest och gnid kanten av glaset så att den doftar starkt ock friskt av blodapelsin.
  • Lägg i en liten och tunn skiva av härligt röd blodapelsin – utan skal så att man kan svälja den.
  • Tillför 10 cl Fever-Tree Tonic Water, led tonicen försiktigt ner längs en stav eller lång drinksked så att kolsyran inte försvinner – inte rakt på isbiten så att den spricker och kolsyran avger sin koldioxid för tidigt.
  • Därefter 10 cl av Ekobryggeriets Nordic Tonic Bitter (eller Extra Bitter) för att strama upp den en aning.

Bilden tagen med canon EF 100 mm f/2.8 L IS Macro

  • Servera den vackert orange-färgade drinken – inte blek som en klassisk sommar-GT.
  • Njut av doften i de perfekt anpassade glas, genom att sticka in nästippen långt in i det lutande glaset.
  • Njut av smaken – en mycket tilltalande GT med en fyllig aura av färsk blodapelsin.
  • Servera en till…

Bilden tagen med canon EF 200 mm f/1.8 L

0 kommentarer
Skriv en kommentar

Din email kommer inte att publiceras eller delas. Fält som måste fyllas i markeras med *