Nya kameran testad med olika objektiv

Igår kväll testade jag nya kameran med fyra olika objektiv utanför universitetet där jag undervisar. Men innan vi kikar på bilderna lite kort om kameran:

   • Bakstycke Hasselblad CFV-50c – mellanformat med Hasselblads nya 50 MP CMOS-sensor
   • Kamerahus (stomme) Dmini från Fotoman
   • Slutare Copal modell 3
   • Bajonett Canon EF
   • Objektiv från Canon och Schneider med tillräcklig bildcirkel för mellanformat
   • Specialkonstruerad av Joongkeun Chie i Soul

Poängen är som sagt att kunna kombinera optik som har Canon-fattning med ett mellanformatbakstycke.

Jag började med att testa mitt vidaste raktecknande objektiv, Canons nya vidvinkelzoom med häpnadsväckande skärpa Canon EF 11-24 mm f/4 L. Med brännvidden 13 mm, bländare f/16, två minuters slutartid blev detta resultatet (förminskat till drygt 1 % av originalytan). Detaljskärpan i bakgrunden av den högupplösta bilden är makalöst bra:

Test 1 2048

Sedan bytte jag till ett normalobjektiv med stor bildcirkel nämligen Schneider PC TS Super-Angulon 50mm f/2.8 – det som ni ser på bilden här. Som väntat bra resultat igen och här ser ni bilden förminskad till drygt 1 % av den högupplösta bildytan:

Test 2 2048

Nästa objektiv blev ett kort tele med stor bildcirkel nämligen Schneider PC TS Super-Angulon 90mm f/4.5 – det som ni ser på bilden ovan. Som väntat bra resultat igen och här ser ni bilden förminskad till ca 2 % av den högupplösta bildytan:

Test 5 2048

Sedan förflyttade jag mig till det trånga torget nedanför rådhuset. För första gången gick det att fotografera hela rådhuset utan att luta kameran och få en skev bild. Som ni förstår var vidvinkelobjektivet av typen tilt/shift – det vidaste på marknaden nämligen Canon TS-E 17 mm f/4 L – här kraftigt shiftat uppåt:

Test 3 2048

Kameran med Schneideroptik:

2015-08-21 17.46.10-1

1 kommentar
Skriv en kommentar

Din email kommer inte att publiceras eller delas. Fält som måste fyllas i markeras med *

 • Håkan AhldénSnygg test! Håller med att Schneider gluggen är verkligen grymm. Har själv plåtat en mängd bilder med samma glugg. Grymt nöjd……SvaraStäng