Sportreportage i Årets Bild

Tio till tolv bilder brukar vara ett riktmärke i reportagesammanhang inom Årets Bild och de internationella motsvarigheterna World Press Photo och Picture Of the Year international. I mitt sportreportage om världens äldste orienterare Rune 96 år valde jag dessa tolv bilder till den svenska tävlingen. De räckte faktiskt (enligt tävlingsledningen) till en plats bland de tre främsta i klassen Sportreportage, men tyvärr valde juryn att inte dela ut några priser i denna klass. Filmen om Rune (snart i SVT-reportage) hängde kvar till sista gallringen då fyra återstående bidrag reducerades till tre slutliga medaljörer. Kanske borde jag kortat ner den och speedat upp den en aning men det kändes inte riktigt OK; filmen var inte gjord med siktet inställt tävlingen så jag valde att inte stympa den.

Nära pris alltså vilket är riktigt kul – precis som förra året; då kom istället belöningen i WPP och POYi som gillade bildberättelsen om Nadja.

Det är bara att ta nya tag inför nästa Årets Bild och satsa ännu mer seriöst, istället för att vika ner sig! Jag hoppas man hittar något liknande ämne som om Nadjas kamp eller Runes glöd, för vanliga action-bilder vräker man ju ut ett par gånger i veckan och de känns inte så unika. T.ex. denna typiska hockeymatch från i lördags med närmare hundra levererade bilder (utifrån beställningslista) tagna med fyra remote-kameror i tak ock mål samt tre kameror på kroppen. Det är roligare med udda och unika berättelser, kanske lite mer svenskt. Bara man får till ett bra berättande – en intressant och gripande story. För övrigt så lever berättelserna om Nadja och Rune vidare; Nadja-berättelsen kommer nu som en fotobok och kanske blir det en lite längre film om Rune nu när man har såpass mycket material.

Bildreportaget: Världens äldste orienterare Rune Haraldsson 96 år reser ensam med bil och husvagn till tävlingarna, detta sedan hustrun Margareta gick bort förra vintern. Femdagarsorienteringen O-ringen blev troligen hans sista och han tycker att det är dags att lägga skorna på hyllan.

01-rune_102-rune_103-rune_104-rune_105-rune_106-rune_107-rune_108-rune_109-rune_110-rune_111-rune_112-rune_1

5 kommentarer
Skriv en kommentar

Din email kommer inte att publiceras eller delas. Fält som måste fyllas i markeras med *

 • JonasRiktigt härlig serie, som får mig att sitta och le här på jobbet! /JonasSvaraStäng

 • DanielFörst av allt. Gillar det du skrev på Facebook. Om att bita ihop och jobba ännu hårdare.
  Men, precis som du så vill jag gärna göra något annat än alla dessa actionbilder.

  Sedan så anser jag att juryn självsvåldigt har försökt att ändra i beskrivningen av klassen. Efter att inlämningen stängts.

  För mig är det som om att jag hade lagt en massa träningstid inför ett lopp. Betalat avgiften, kommer till starten.
  Och på startlinjen får veta att tävlingsledningen inte gillar reglementet. Varför de beslutat att ställa in tävlingen.
  Och säger att man ska återkomma med nya regler till nästa tävling.
  Trots att det gått utmärkt att tävla med de befintliga reglerna tidigare.SvaraStäng

 • Christer ThorellFantastiska bilder helt underbara.SvaraStäng

 • jonasKanonbra reportage, verkligen hög klass som vanligt.

  / JonasSvaraStäng

 • JacobFantastiska bilder här rakt igenom, härlig känsla och närvaro.SvaraStäng