Om man saknar “champagne-stopper”

Låt säga att IFK Norrköping spelat en bra match, man vill fira detta med champagne från det magiska champagne-året 2008 (tyvärr inget bra Peking-år), men bara vill dricka ett par glas och saknar en “champagne-stopper” – alltså saknar en säker förslutning som förhindrar vinet att oxidera och håller koldioxiden bunden i kolsyran så att inte korken skjuts ur flaskan i kylskåpet. Då kan man göra så här:

1) Tag fram en rätt tempererad champagne (12-14 grader för årgångschampagne), passande glas (t.ex. Riedel Vinum XL Champagne), en vass kniv och en skärbräda.

Bilden tagen med Canon EF 50 mm f/1.2 L

2) Öppna flaskan försiktigt genom att varsamt ta bort damasken och försiktigt vrida flaskan av korken. Häll upp ett glas och skär av korken så att det finns en rimlig chans att få in den i flaskan igen – kanske kapad halvvägs och eventuellt lite avfasad längs ner.

Bilden tagen med Canon EF 50 mm f/1.2 L

3) Tryck tillbaka den kapade korken i flaskan och sätt tillbaka damasken ordentligt utan att vrida av tråden.

Bilden tagen med Canon EF 50 mm f/1.2 L

4) Förvara champagnen kallare än vad som är lagom dricktemperatur – detta så att inte onödigt mycket koldioxid frigörs från kolsyran i vinet och på grund av detta driver ut korken. Nu bör den klara sig några dagar i kylen. Dags att skåla för Peking och fira!

Bilden tagen med Canon EF 50 mm f/1.2 L

0 kommentarer
Skriv en kommentar

Din email kommer inte att publiceras eller delas. Fält som måste fyllas i markeras med *