Nya kameran

Då har den nya kameran kommit. Fotografen/ingenjören Joongkeun Chie boende i Soul har byggt den till mig med hjälp av Delar från Fotoman och Copal samt hantverk med hjälp av 3d-skrivare och CNC. Tanken är att jag ska kunna kombinera ett digitalt Hasselblad-bakstycke (mellanformat) med de Canon-objektiv som har stor bildcirkel. På så vis kompletterar jag Hasselblad V-seriens line-up med allt det jag saknat – särskilt riktigt vida vinklar och möjligheten till tilt och shift för bl.a. produkt-, arkitektur- och naturfotografi samt lite annorlunda porträtt.

Fotograferingen sker med live view och skärpan kollas genom 100% inzoomning till valfri punkt i bilden genom ett knapptryck på bakstycket. Här ser ni kameran med bakstycket Hasselblad CFV-50c (50MP CMOS-sensor) och tiltshiftobjektivet Schneider PC TS Super-Angulon 50mm. Alla Canons och Schneiders tilt-shift-objektiv fungerar riktigt bra på denna kamera eftersom att de alla har mycket stor bildcirkel och är mycket skarpa i hela bildytan. De grova Schneider-objektiven klarar t.o.m. full shift utan att man anar minsta vinjettering. De är byggda för att klara mellanformat trots att de har Canon-fattning.

2015-08-21 17.46.10-1

Här nedan ser ni en första testbild tagen utanför kontoret direkt efter att kameran packats upp. Objektivet är faktiskt en Canon vidvinkelzoom, nämligen Canon EF 11-24 mm f/4 L som är deras nya raktecknande kritikerrosade supervidvinkelzoom. Brännvidden är satt till ca 15 mm vilket är en makalöst kort brännvidd på en mellanformat-sensor och det motsvarar ca 11 mm på en fullformatsensor. Porten till kontoret är den som är uppförstorad – vårt hem ligger i porten till vänster:

nya_0185

 

Här nedan ser ni den andra testbilden tagen vid hemkomsten efter fredagens jobb. Objektivet är nu Canon TS-E 17 mm f/4 L – alltså marknadens kortaste tiltshiftobjektiv. På en fullformatsensor motsvarar detta brännvidden ca 13 mm och dessutom med möjlighet till ordentlig tilt och shift. Detta är unikt i sitt slag.

nya_0188

 

1 kommentar
Skriv en kommentar

Din email kommer inte att publiceras eller delas. Fält som måste fyllas i markeras med *